Tuesday, November 29, 2011

bye ... bye ... Pizza Hut

cepat jer masa dah berlalu kan. pejam celik rupanya dah dua bulan kama kerja kat pizza hut nie. seduh tetiba bila dah berhenti jad service kat sana. cukup-cukup dua bula kerjer nampaknya kama nie. bukannya apa, kerja kat sana seronok sangat. berhenti pon sebab dah nak dekat final. takut nanti tak sempat nak kejar. ada pulak yang tercicir karang. kama tak mampu nak bawak banyak benda dalam satu masa. so, buat keputusan berhenti sahaja. tapi, manager tak kasik plak kama nak berhenti. dia soh berehat jer sekejap. kalau nak masok balik pon dia tak kisah. haish3...memang rasa nak masuk balik pon. tapi tak tau la bila.

mula-mula masok kejer dulu, rasa macam nak brenti jer kejer kat sana. tapi, lama-lama sayang sangat nak berenti. nak sambung jer terus. kalau buka nak kejar masa, rasanya memang kerje lagi kot kat sana. makin lama maik best kejer kat sana. kawan kat kerja pon memang sangat 'sporting'. yang nak lagi best, manager pon satu kepala. walau dah banyak tukar-tukar manager sepanjang dua bulan kejer, tapi semua memang masuk ngan kepala budak-budak nie. nak-nak lagi, dapat manager yang paling baru sekali.

masa mula dia masuk, muka macam nak serius jer kan. masam jer memanjang. bila dah lama semua dah naik lemak. kama pon tak pernah jumpa manager macam sir nie. memang semua mamber kat sana yang dah lama kerjer pon cakap yang diorang sendiri tak pernah jumpa manager cam nie. korang pon mesti terfikir apa la yang manager nie buat. yang memang paling kelakar bila semua busy kat depan. saper-saper yang balik awal, memang maap ler. punch card kene sorok ngan manager. yangg tak leh blah, kalau kitorang dapat card, dia pergi cabut mesin punch card tu sendiri. lepas tu sorokkan mesin punch card kat mana pun kitorang tak tau.

hari last kerjer pon memang sakit perut. terkejar-kejar dalam pizza hut tu. mana taknya, sir nak simbah ngan air. ada air putih, ada jugak dia sediakan air pepsi yang lebih customer. boleh lagi dia simpan nak curah atas kitorang. adoyaiii. masa masuk dalam chiller belakang, dapat jugak sir kejar. bawak sekali ngan bekas air kat tangan. dok tunggu jer masa nak simbah. sambil tunggu tu, kama siap makan buah kat dalam lagi. tergelak-gelak ngan sir. sempat jer tangan memanjang capai buah. tapi nasib baik sir tak simbah kat dalam. tak boleh. banyak makanan kat dalam tu. nanti karang ada jugak yang nak kene jawab ngan manager atasan lagi.


sepatutnya kitorang memang balik awal kejer malam tu. sir sorokkan punch card lagi. dia bagi OT 1 jam. lepas jer 1 jam tu pon dia tak bagi jugak card. dia boleh plak letak kat dalam poket seluar belakang dia. apa lagi, bila dah menyempat, kama pergi sambar card tu. yang tambah ketawanya, sir pergi cabut sekali lagi mesin punch card. tak nak kitorang balik lagi. kama ada kejer gak yang nak kene settle sebelum balik, jadi kama letak jer card dalam poket seluar. adoyaiii...sempat jer sir rembat sekali lagi. kama apa lagi. terus tarik baju, sampai kaki sekali kene pegang..*padahal sedih ingat balik kat tempat keje*
gonna miss u all!!!
selamat tinggal pizza hut...kalau panjang jodoh kita boleh kama keje lagi kat sana. harap-harap masa kejer nanti, manager yang sama. kalau tak pon, biarlah 'sporting' macam skang nie. tak mohla garang-garang. tak best nak kejer. tak der fun. 


bye...bye...bye..pizza hut. i love you always!!!

Monday, November 28, 2011

salam maal hijrah

alhamdulillah...dapat lagi diberi peluang bernafas dalam buku baru pada tahun baru.
harap-harap apa yang berlaku pada masa lepas dapat diperbaiki dan cuba untuk tak mengulangi lagi.
apa yang terbuka dihadapan, dihadapi dengan ketenangan dan berfikiran rasional.

sama seperti tahun-tahun sebelum nie, bila berakhirnya tahun lama dan bukak buku baru, kama memang tak terlepas peluang menutup dan membuka buku baru dengan bacaan-bacaan. tapi kebiasaannya tak keseorangan, mesti ada ngan ummi kat tepi. ummi yang bacakan, kama jadi yang aminkan doa. 

tapi tahun nie, memang la kitorang sama-sama baca. bukan dalam satu tempat pun. kama berhubung ngan ummi pon melalui telefon. hantar masej sekali sebelum baca kot-kot ummi terlupa. alhamdulillah...kitorang sama-sama baca pada masa yang sama walau jarak memang jauh. satu di timur, satu di selatan. yang paling sedihnya, kama dahla baca sorang-sorang, dalam gelap gelita lagi. bertemankan cahaya langit Ilahi jer. masih lagi bersyukur, sempat habiskan bacaan akhir dan awal.

bila baca maksud yang tersirat, tak dapat nak tahan sebak di dada. mungkin air mata yang mengalir dosa-dosa yang sering kama buat walau sedar. nafsu muda. tak berfikir panjang. bila imbas kembali, MasyaAllah...apa yang dah kama buat nie. tak takut dosa ke? tak takut ke pada Yang Maha Melihat.

terkejar-kejar gak la kama nak masuk surau. maklumlah masa tu tengah kerja. tak kisah la. kama teruskan jugak keluar. masa dalam surau pulak gelap gelita. elektrik dalam surau langsung tak der. mula-mula tu adala sorang mak cik ngan anak dia. diorang pon nak baca doa sekali. tapi tak jadi sebab keadaan sekeliling makin gelap. dengar-dengar dia telefon suami nak pergi masjid. tinggal la kama sorang-sorang. kalau diikutkan seram la jugak nak dok kat dalam surau yang makin gelap. nak baca pon tergagap-gagap. bila dah lepas maghrib, lagi la makin gelap. semua bernasib baik, bertemankan cahaya langit. baca kat tepi tingkap pun jadilah. dalam hati Allah jer yang tahu. selawat banyak-banyak, moga-moga tak der apa yang berlaku dalam keadaan gelap gelita. 

alhamdulillah...masuk buku baru, harap dapat kumpul pahala baru.
apa yang dah lepas, jadikan sebagai pengajaran buat diri..=)

Saturday, November 19, 2011

Apa itu solat...

macam-macam ragam orang yang kama jumpa. luaran tak mencerminkan dalaman seseorang. sepadan dengan kata-kata 'dont judge the books by its cover'. yang kelakarnya peribadi seseorang muslim sendiri. kelihatannya seakan patuh, dan sentiasa tunduk pada Yang Esa. tetapi bila dah berkata-kata dan melihat kelakuan mereka, langsung tak mencerminkan apa yang dilihat tadi. ketawa dalam diam, tersenyum pahit tanpa berselindung. nak sebut tak kene, yer la kan. kita sendiri tak cukup ilmu. cetek lah katakan di sini. tapi, kecetekan yang ada tidaklah sampai melanggar pesanan dan ingatan dariNya.

bertanya pada seorang sahabat, untuk apa kita hidup di dunia ini jika tak bersujud padaNya. dijawabnya terus 'enjoy la puas-puas'. dibidas semula 'jika sekarang malaikat turun mencabut nyawa, adakah sempat anda bertaubat dan beribadat padaNya'. terdiam seketika dalam senyuman. masing-masing terdiam dan kama berfikir seketika. 'adakah si dia ingat pada kata-kata tadi. adakah adanya masa untuk si dia kembali semula ke pangkal yang benar'

pada hemat diri, untuk apa kita hidup jika tak beribadat kepadaNya. cukup bersyukur kita dilahirkan di bumi, apa yang mampu kita balas kepadaNya jika tidak bersujud dan mengingatiNya. bagi ingatan diri, inilah satu-satunya cara untuk meluahkan rasa amat bersyukurnya dilahirkan di bumi ini. diterimanya atau tidak ibadat itu, berserah pada Yang Esa. kita sebagai hambaNya yang kerdil perlunya sentiasa bersujud dan jangan sesekali melanggar apa yang dilarangNya.

teringat kata-kata ustaz yang mengajar dulu, kalau ada yang kata 'ah..sibuklah kow. kubur masing-masing la' bidas semula kata-kata tadi dengan 'memang la kubur masing-masing, tapi kalau kubur kow berbau busuk, dah menyusahkan aku kat sebelah ko tau tak. hidung aku yang tak tahan'. geli hati..tersenyum..atau pun berfikir. apa sebenarnya yang perlu dijawab. adakah kita yang tak pandai membidas, ataupun si dia yang ada terlalu banyak alasan untuk dibangkang. 

tapi, yang paling utamanya tanya pada diri sendiri terlebih dahulu. apakah tujuannya kita hidup? apakah cukup amaln yang kita ada sebagi bekalan nanti? enjoy!!!??? boleh...tapi mesti ada batasnya. tak salah untuk berseronok. tak salah untuk ketawa beramai-ramai. tapi perlu ada waktu untuk bersama denganNya. jika kita ada ruang yang panjang untuk berhibur dengan kawan-kawan, tak salah kan kalau sediakan sedikit ruang untuk berhibur dengan Yang Esa. 

~ walaupun diri sendiri masih dijalan yang bengkok, masih menjadi kewajipan sebagai seorang muslim untuk menegur muslim lain ke jalan yang lurus ~

~ pandainya menjawab setiap kata-kata nasihat dan teguran....tapi mampukah menjawab hal yang sama di akhirat nanti...atau lidah tiba-tiba sudah menjadi kelu ~

Friday, November 11, 2011

Sambutlah Cinta Tuhan

aku memohon padaMu
janganlah Kau pesongkan hatiku
sesudah Engkau berikanku jalan kebenaran

Wednesday, November 9, 2011

Bloglist 30 Terpantas Dari Hackers


sedang dok blogwalking tadi tetiba kama ternampak segmen hacker nie
nampak cam menarik jom kita join sesamer
boleh tambah kenalan lepas nie kan
takder rugi jer
jom...jom...jom..=))

terima kasih Ku Azhar

 
kenapa tetiba kama terima kasih kat Ku Azhar
pelik ker?
tak pelik kan..
bukan la
skang nie kama post entry khas ditujukan buat Ku Azhar
sebab dia sudi jadi follower kama yang ke-100

sebenarnya sebelum nie kama pun memang ada gak terjah blog Ku Azhar
blogwalking la katakan
banyak kama dapat info kat sana
ada gak entry yang berguna untuk blogger pertama

kama suka sangat baca kat blog Ku Azhar
sempoi..tapi boleh buat tersenyum tergelak sorang-sorang
*haish..mandrem aper nie Ku Azhar*
bahaya-bahaya....

sekali lagi terima kasih buat Ku Azhar
lepas nie korang pi la pakat serbu kat blog tuan punya nie
kama main curi jer gambar kat blog Ku Azhar
tak tau dia kasi ker tak
*kama minta izin yer Ku Azhar*
baru nak cakap yer lepas curi cik kama oiiii

p/s: hehehehe..main cikplak jer gambar-gambar..;))

Ya Allah ... saya sayang dia

Ya Allah...
tatkala aku ingatkan dia
aku sentiasa mengingatiMu
ketika rindukan dia
aku masih teringatkan Mu

Ya Allah...
aku kenali dia
keranaMu
aku kenali dia
kerana dia sayangkanMu
aku kenali dia
kerana dia sentiasa bersamaMu
aku kenali dia 
kerana dia sentiasa menyembahMu

Ya Allah...
aku sering perhatikannya
walau aku tahu Kau sering perhatikanku
aku sering mengingatinya
walau aku tahu Kau sering mengingatkan aku bahayanya mengingati dia

Ya Allah...
sering aku menilai diri sendiri
layakkah aku bersamanya
sesuaikah aku disampingnya
mampukah aku menjadi wanita yang solehah bersamanya
mampukah aku menjadi isternya
mampukah aku menjadi ibu kepada anak-anaknya
layakkah aku....
Ya Allah...
aku jahil ... dalam setiap perkara
aku buta ... untuk sentiasa melihatMu
aku pekak ... untuk sentiasa mendengar kebesaranMu
aku bisu ... untuk sentiasa menyebutMu
aku patah ... untuk sentiasa bersujud padaMU

Ya Allah...
aku tahu tarafku
aku tahu kaimananku
aku tahu kelemahanku
aku tahu keangkuhanku

Ya Allah...
jika dia untukku
jadikanlah kami bersatu
dalam keadaan yang Kau redhai

Ya Allah...
jika dia tidak layak buatku
temukanlah aku dengan orang yang layak bersamaku
orang yang dapat membimbingku ke arahMu
orang yang sentiasa menegurku tatkala aku alpa akanMu

Ya Allah...
aku berserah segalanya padaMu
aku redha dengan ketentuanMu
aku tawakkal denganMu

Tuesday, November 8, 2011

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 artis yang menjadi idola & kesukaan (10)

sedey jer tetiba nak post entry baru hari nie. mana taknya, nie last entry untuk segmen acu. lepas nie kene godak blog-blog lain plak. apa segmen yang kama boleh join lepas nie, rembat jer terus. tapi entry yang last nie memang best. membuak-buak kama nak tulis nie. *eheh..macam banyak jer idea bunyi kan* mana ader. main hentam jer. rasa dah suka tulis jer terus.
1) SHAHRUKH KHAN
tak lain tak bukan, semua mamber rapat mesti dah tau punya. kama start suka SRK masa kecik-kecik dulu. kalau tak silap ummi yang kenalkan citer 'kuch kuch hota hain' nie kat kama. abah plak siap beli CD 'the best of shahrukh khan' lagi kat umah nie. kama apa lagi, asyik dengar jer la lagu-lagu dalam film dia. *padahal bukan dia yang nyanyi pon* film bollywood yang kama paling minat sebelum film-film negara lain. kalau dah tengok, siap teresak-esak lagi. mata dah comfirm merah nie. adoyaiii..over kan kama tengok citer. padahal citer film SRK dah ulang-ulang kali tengok. tapi still gak keluar air kat mata nie. kama suka SRK bukan sekadar film sahaja, tapi sebagai idola suami dan bapa kepada anak-anak dia. cara dia melayani keluarga semualah. memang bagus dan boleh ditiru.

2) SIMON BAKER
sweet dan gentle..itu yang boleh kama gambarkan. mula-mula kama kenal SB lepas tengok drama dia yang tengah meletop nie 'the mentalist'. korang yang belum tengok citer dia lagi patut cuba tengok, mesti melekat sama. keperibadian dia sebagai seorang suami dan bapa jugalah sebab-sebab kama suka sangat kat SB nie. macho habis tengok dia. siap boleh google pasal SB lagi. tak bosan-bosan lak tu. alamak kama..ko dah kenapa nie...

3) ROBERT DOWNEY JR
macho kan RDJ. kama suka sangat tengok dia berlekon, lebih-lebih lagi citer 'sherlock homes' ngan 'iron man'. nampak kemacholan dia terselah. tak berkedip kalau tengok film dia. siap pi download semua citer yang dia berlakon lag. masa bosan pi google, tengok perkembangan career skang nie.

4) HUGH JACKMAN
duta 'lipton' sapa yang tak kenal kan. siap menari lagi masa iklan tu. nak tergelak tengok HJ menari. comel sangat. ada satu ketika dia pi india dapat jumpa SRK. siap menari bersama SRK ngan vidya balan lagi. suka tengok diorang menari kat pentas tu. tersenyum sorang-sorang lak tengok gambar. 

5) VIN DIESEL
si botak yang kacak. wow..superb bila tengok dia berlakon dalam 'fast and furious'. geram jer tengok dia senyum. toomeeelll sangat-sangat. bila dia keluarkan suara yang lagi buat dia nampak macho tu, pehhhh...rasa nak melekat jer depan laptop nie tengok film dia ulang-ulang. padahal bukan nak tengok citer pon, tengoj wajah VD jer.

6) BAE YONG JOON
saper lah yang tak kenal ngan 'hallyu star' korea nie kan. mesti ingat balik drama 'winter sonata' yang BYJ berlakon kan. menitis air mata nie tengok. nak ulang-ulang jer rasa. sampai ke jepun BYJ popular, siap panggil 'yon-sama' lagi kat sana. banyak betul gelaran yang dia dapat kan. kalau dah senyum, meleret sampai ke telinga. nak pengsan asenyer tengok BYJ nie.

7) JOHN TRAVOLTA
masa muda dulu kama nampak JT biasa jer. ntah kenapa makin berumur dia nampak lagi cute. penangan umur kot. kama suka tengok film-film yang dia berlakon. semuanya nampak sempoi jer. suara dia yang serak-serak skit tu memang memukau skit la nak melakat kat depan computer nie. siap pi tengok citer yang dia dah berlakon sebelum nie lagi. semuanya nak tengok tuan sebenarnya, bukan film..skit-skit kot tengok citer sekali.

8) KANG JI HWAN
suka-suka tengok drama yang KJH berlakon. lebih-lebih lagi 'hong gil dong' ngan 'lie to me'. tergelak-gelak tengok drama dia. sweet sangat tengom dia ngan heroin citer tu. muka ala-ala macho skit tambah plak ngan suara yang lagi kow..memang hebat la kan. tak bosan pon tengom drama dia berlakon. asyik nak ulang-ulang ada la pulak. 

9) ANDY LAU
dah lama kama tak tengok film dia. selalu kalau tengok semua film dia banyak yang ke arah romantik kan. ada gak yang aksi. semua best la. tak kira la romantik ke, aksi ke, sejarah ker, kalau dah AL berlakon mesti superb punya. tapi naper sejak akhir-akhir nie jarang dengar pasal dia. atau mungkin kama jer yang tak ambil tahu. tak per, asalkan kalau film baru dia keluar kama terus tengok.

10) ASHRAF MUSLIM
pelakon yang kama rasa memang patut dijadikan idola. perubahan pada diri AM memang baik dan wajar diikuti. seyuman dia yang manis dan nampak sedikit manja tu memang buat cair la kan. *opss..suamai orang la kama* bertuah isteri dia kan. harap-harap rumah tangga yang bari diorang bina kekal sampai ke akhir hayat. saling membantu dan tegur-menegur ke arah kebaikan.

p/s: idola yang kama suka semua nie bukan hanya kerana rupa, tapi kama selalu menilai mereka dari segi akhlak di luar lakonan. yang mana boleh dijadikan contoh, kita boleh ambik. yang mana tak sesuai kita jadikan iktibar...=))

Monday, November 7, 2011

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 blogger paling diminati (9)

sekarang nie kama jarang dok blogwalking. sibuk sangat sem nie. dengan kelas full seharian sampai ke malam, kalau takder kelas plak kene pi kerjer. penat skit la nie...bukan..penat banyak gak la. kalau masa yang lebih-labih tu kama suka blogwalking kadang-kadang. tapi kebanyakannya yang sama la sebab kama rasa diorang nie memang sweet sangat.

kenapa kama suka kat blogger ima eh? sebab dia come sangat. kama selalu gak stalker dia punyer blog. tengok antry dia yang comel, paling tak lupa tengok ima ngan tudung dia. comel betul kama tengok. kama perhatikan cara dia pakai tudung gak kekadang. manalahbtau kan kot-kot boleh tiru kan.

lanunsepet kama kenal rasa dah lama. blog lanun memang banyak info. kadang-kadang kalau kama pening nak ubah blog, kama tengok info kat dalam blog lanun. mesti stalker punya stalker la blog lanun. keep up good work lanun. nanti leh kama belajar lagi dengan blog lanun.

dengar jer nama dah pelik kan. maksud nama blog nie 'pelik tapi ngeri' mula-mula kam bukak blog nie, nak sampai termuntah tau. pelik-pelik tol gambar dia. takut kama rasa. tak nak dah bukak lain kali. tapi lelama rasa best lak kat petange nie. yang penting mata bukak kecik-kecik jer time tengok gambar.

blogger terkenal ben ashaari. saper yang tak kenal kan. banyak infi yang kita dapat kan kat sinie. kadang-kadang baca tajuk dia pun dah buat kama nak tergelak. ayat yang sempoi dah rasa mesra jer bila baca.

mula-mula kama kenal blog mtt masa kama join segmen dengan ben ashaari. blog yang comel nie buat kama rasa asyik nak bukak jer. entry dia pun sempoi dan best. banyak segmen yang kama tau melalui blog mtt la.

kama suka sangat tengok gambar hanis. masa show, melancong, bak kata semualah. comel-comel jer dan kama tengok cool. mana taknyer orang dia pun cool, comel gak kan.

7) SolihinZubir.com
sempoi dan sejuk jer hati. yang tu kama leh cakap. blog nie sempoi tapi dalam sempoi tu ada info yang kama rasa suka sangat. ada pengajaran, ada nasihat. bukan sekadar blog kosong sahaja. ada yang dia nak sampaikan kat kita.

8) The Chronicles Of Yaya
kechomelan cik yaya memeng buat kama rasa nak bertapak jer kat blog dia nie ha. dengan gambar-gambar yang choomeell gak. memang sesuai la ngan cik yaya kan. nanti korang blogwalking cik yaya, tentu percaya yang kama cakpa kan. tol tak cikgu yaya.

9) Solicious StoriNori
simple tapi best. blog yang macam nie la best kan. tak serabut kalau kita nak blogwalking. sempoi jer tapi cantik dan tak serabut. entry dia pun best dan nak tergelak jer. dok depan computer tersenyum sorang-sorang.

10) SRK
kama tak kira nak letak gak blog nie. acu cakap mana yang kita minat kan. ha..yang nielah kama minat. nak dikatakan kalau bukak jer computer, bukak blog, blog nielah kama mesti bukak. sebab apa yer? sebab kama suka SRK la kan. hahahaha...banyak plak tu kisah dia.

p/s: kama jadi stalker yang tak bertauliah..;))

Sunday, November 6, 2011

jom beraya

penat seharian rasanya. mana taknya tahun nie kitorang semua bukannya korban macam tahun lepas. kat umah nie buat kenduri aqiqah untuk qayyum. tak ajak ramai sangat pun. cuma sedara terdekat jer. kama pun tahu mesti semua sibuk kan dengan korban masing-masing. kat umah pun takder la sibuk cam kenduri besar. alar kadar jer kitorang buat.

kama pun baru jer tau yang kat umah nie nak buat makan-makan. alih-alih sampai jer semalam abah ngah sediakan kambing. apa lagi kan, kama join sekaki la keratkan kambing tu. sampai ke malam kitorang buat semua nie. pagi nie just tinggal masukkan dalam bekas jer. lepas semayang raya terus balik umah. sedara pun dah mula datang kat umah nie. terima kasih semua.
 jemput-jemput la datang ke rumah kama...=))
p/s: pakai tudung belit-belit pegang qayyum..memang terbelit sudah

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 lagu kegemaran (8)

best-best entry yang nie kama suka. wlau pening gak skit dok pikir nak letak lagu aper tapi comel sangat tajuk entry dia...
1) un-break my heart by toni braxton
kama tak tahu kenapa suka sangat lagu nie. tapi kama ingat yag kama mula-mula suka waktu tu darjah enam. dia punya lirik sangat menyentuh hati dan tenang jer dengar.

2) winter sonata-from beginning until now by ryu
drama korean pertama yang kama jatuh cinta drama nielah. dapat tengok bae yong joon suka sangat. sampai sekarang kama suka kat dia. dia sentiasa dalam keadaan kemas dan smart. pendek kata gaya dia sangat memikat hati ramai orang.

3) Tujh Mein Rab Dikhta Hain by Rab Ne Bana Di Jodi
lagu nie dari filem SRK. kam suka sebab maksud lagi ni tersendiri. ia buakn sekadar lagu kosong tapi berkonsepkan ketuhanan. korang patut dengar dan fahami maksud dia. boleh mengalirkan air mata tau. maksud tajuk lagu nie 'saya dapat melihat tuhan dalam dirimu'. jangan andaikan yang tak betul eh. fahami sendiri.
4) tum mile by tum mile
lagu filem hindi nie tentang seseorang menjumpai semula orang yang dia sayang. maksud tum mile sendiri pun ' saya temui kamu'. sweet sangat citer dia. tengok la dulu mesti korang suka gak.

5) arigatou by cn blue
arigatou bermaksud terima kasih. maksud dia pun mendalam bagi kama. lagi nie boleh ditujukan kat saper-saper pun. lagu nie dapat jadi luahan kita kat orang lain betapa berterima kasih nya kita kat dia.

6) gemuruh by faizal tahir
bila dengar jer lagu nie semangat yang layu pun boleh terkobar-kobar tau. siap jadi lagu tema kat kampus kama lagi. ader jer event apa pun lagu nie mesti ada lam senarai. mantap lagu dia untuk pelajar kan. dapat bangkit semangat nak berusaha gitu..cewwahhh...

7) kau ilhamku by man bai
saper yang tak kenal lagu nie angkat tangan. mesti semua cakap lagu yang paling romatis kan. kalau malam-malam, tak pon dok sorang-sorang layan lagu nie..amboiii...tersenyum sorang-sorang lak...

8) only hope, cry by mandy moore
first time kama dengar lagu nie waktu tengok citer yang mandy berlakon ' a walk to remember'. boleh nangis tengok citer nie tau. sedey sangat. dua-dua lagu nie pon bagi makna yang mendalam. ulang-ulang kama tengok citer dia, tak bosan gak. cubalah tengok sekali..

9) Yolanda Be Cool And Dcup - We No Speak Americano
mula-mula kama dengar lagu nie terus rasa nak joget. penat dok cari tajuk lagu nie. susah sangat sampai cari ngan mamber sekali. walau dia buaklah lagu tapi music dia memang mantap derr...boleh buat kita nak menari jer.

10) bila waktu telah berakhir by opik
lagu yang paling kama rasa tersentuh jiwa nielah dia. setiap kali kama dengar mesti nak mengalirkan air mata nie. maksud dia amaaattt mendalam dan tersembuyi. dengarlah secara perlahan-lahan dan mseti korang pun jatuh cinta gak. 

selamat mendengar..;))

salam aidiladha 2011

salam aidiladha pada semua kaum keluarga, sahabat handai, para tenaga pengajar dan semua blogger.
bagun pepagi nie sunat basahakn badan dengan niat mandi aidiladha
rasa lagi sempurna ibadat hari nie kan

apa pun selamat korban la semua
hati-hati dengan lembu nanti karang korang yang dikerjakan...
makan daging tu jangan banyak sangat
tak pasal-pasal ada yang kene angkut naik ambulan hari nie

amalkan hari yang sederhana (^_*)

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 kenangan pahit semasa bercinta (7)

terbabas lagi..adoyaiiii..maaf ler acu yer. kama sebenarnya baru jer balik dari melaka nie. sampai kat kampung lak ada nak buat kenduri esoknya. jadi hari nie memang sibuk. tak sempat nak update segmen nie. jadi terbabas pun kama buatlah jugak kan. 

dapat tajuk hari nie memang pahitla kan nak tulis. sebabnya bukan apa, tak tau apa yang pahitnya bercinta nie. kama hanya boleh kongsi pengalaman dari kengkawan semua.
1) bila dah call ke masej ker tak berangkat-angkat. memang hangin la kan satu badan. nak-nak lak pulak bila waktu tu urgent sangat. rasa macam geram sangat kat si dia. mulalah dok pikir dia ngan saper.

2) tak reti-reti ker nak tepon ke mesej ke. bila ko rindu senang jer panggil kita terus on jer. tapi bila kita yang rindu dok tertunggu bila lak ada calling masuk. menyampah nyer teringat masa tu kan. kalau ikutkan hati dengan tepon sekali dah kene hempap kat dinding buat perhiasan.

3) tiba hari lahir kita atau apa-apa event yang ada sangkut maut, si dia buat bodoh jer. macam tak der paper yang penting kat dia. kalau kita ingat jer yer hari-hari yang penting buat dia. siap jadual kelas pun kita selongkar kan. dia plak hampeh....

4) hati dah resah, teringat lak kat dia. ingatkan boleh la ringan skit hati nie bila ada orang yang leh dengar masalah kita, alih-alih dia buat bodoh jer. dengar macam patung. takder reaksi apa-apa pun. kalau masalah dia tak dengar ada jer dia bagi karang. masuk jer bab masalah kita tak per lak.

5) ada jer permintaan dari si dia. soh masukkan top-up la, belanja dia makan la, pinjam phone la...semua la dia nak rembat la. bila kita mintak banyak jer alasan yang dia bagi. rasa macam nak apa jer masa tu kan. tapi apa nak buat dah namanya sayang kan. sabar jer la. *opss...bukan pengalaman sendiri tau*

6) bila dia call kita masa ada masalah, segala kegeraman dia kat orang lain dilepaskan macam tu jer kat kita. telinga nie tahan jer ngan tengking dia, marah dia...senang kata semuanya lah dia bagi. kita tadah jer telinga nie ha.

7) dia soh kita tunggu. okey fine kita tunggu. dah berjam-jam tunggu dia cakap tak jadi keluar. pehhh...hangin jer rasa. dia ingat kita tak der keje lain ke selain dok jadi patung tak bernyawa kat dia. dah la dia cakap lepas berjam tunggu, alasan plak malas la nak keluar. dah full stop!!!

8) masa keluar makan si dia buat bodoh jer bila nak bayar. duti kita jugak yang melayang. kalau sekali-sekala tu tak per la jugak. nie dah selalu. bukan nak kongsi bayar, dah namanya tangkai jering. kedekut haji bakhil taik hidung masin betul la. lan kali tak yah la nak ajak kuar makan. pi makan megi jer.

9) bila dah keluar bersama, boleh plak si dia main mesej ngan orang lain. dia ingat kita tak nampak, tak tahu apa yang dia buat. depan mata kita sendiri pun dia boleh buat suka hati jer. nie dah melampau sangat dah. kita dah kene putuusss...

10) apa hak engko nak tengking kat depan orang ramai. boleh dia tinggikan suara sampai semua orang kat sekeliling tengok semacam jer. errr..ko nak memalukan aku betul nie. nanti ko. tunggu ler pembalasannya....

Friday, November 4, 2011

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 kenangan manis semasa bercinta (6)

alamak..susahnyer bab nie. mamber yang terdekat semua tau kama memang susah nak jawab nie. tak per la kama ingat pengalama mamber yang ada.

1) masa sedih ada peneman di sisi. kalau susah jer hati boleh mengadu kan. tenang skit hati rasanya. berat beban di dada berkurangan kot skit walau tak semua. kita pun memang tak mampu nak simpan semua. sekurang-kurangnya ringan skit bebanan.

2) menjadi penasihat sejati. kalau ada jer masalah boleh terus bagitau dan si dia mungkin boleh jadi penasihat. yang nie pastikan ambik nasihat yang berguna jer tau. jangan plak yang tak elok rembat sekali. kita pun ada boleh fikir sendiri apa yang baik dan buruk kan.

3) bila masa hari lahir ada jer yang ingatkan. tepat jer jam dua belas tengah malam, si dia terus telefon ucap selamat hari lahir. berjam-jam la dok pegang telepon tu tak lepas-lepas. entah apa yang diborakkan puntak tau la kan. asal hari tu memang gembira sesangat.

4) bila keluar makan ada yang belanja. bab nie sebenarnya tak elok sangat. tapi dah namanya bercinta semua boleh kan. orang belanja makan tak kan la nak tolak. rezeki tu, tak baik tolak. sekali sekala boleh la tolak kot. kesian plak kat si dia terkebil-kebil.

5) si dia belikan hadiah untuk kita. wah..gembiranya dapat hadiah kan. kalau hadiah tu pakaian, nak pakai jer asenyer selalu. tapi kalau makanan jangan plak sayang nak makan tau. nanti berulat lagi membazir jadinya.

6) masa keluar ngan si dia, jalan lenggang jer. hahahaha...maksud kat sinie barang kita semua dia bawakkan. sweet kan. tak payah nak beratkan tangan nie. jalan saje-sajer jer. tak pon beg jer yang kita galaskan. ringan jer bahu nie rasa.

7) penampilan diri sentiasa ada orang jaga. kalau rasa tak sesuai terus si dia bagi nasihat. ini semua pun untuk kebaikan diri sendiri kan. ada gunanya si dia tegur tu, nanti dapatlah kita bergaya dengan elok dan yakin kan.

8) bangun pagi ada orang kejutkan. lagi romantik si dia nyanyikan lagu. amboiii...meriah lagi. tersenyum lebar seharian *sebenarnya pengaruh coffie prince* berangan jer lebih. yer ke idak...

9) sama-sama kongsi minat. kan lagi best macam tu. senang nak pi mana pun. kalau nak buat apa pun boleh bagi pandangan yang baik untuk sesuatu. tak payah nak pening-pening nak buat apa masa bersama. tapi jangan la kesemuanya nak sama. biarlah ada kelainan skit supaya tak nak bosan nanti.

10) manis nyer rasa bila si dia selalu mengingatkan kita supaya buat kebaikan. tolong ingatkan solat, buat perkara yang elok dan nasihat untuk perkara yang tak sepatutnya kita buat. nanti tak der lah kedua-duanya hanyut dengan perkara yang tak berfaedah dan membuang masa.

so, apa korang fikir. manis ke tak manis bergantung pada diri kan..=))

Pencarian Blog Follower Bawah 500

tengah update entry segmen acu
tetiba terbukak pulak blog genk
ada segmen baru yang kama rasa nak join
sambil-sambil tu boleh tambah kenalan gak kan

jomlah korang semua masuk
tak rugi pun tau
meh reramai kita masuk

bagi sesaper yang rasa berminat
nanti boleh klik kat sini

selamat mencuba...=))

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 perkara/benda yang paling aku benci (5)

benci tak benci..bila dah tak suka benci gak kan. jom pikir aper la yang dok tak suka sangat nie.;))

1) paling tak suka kalau barang kita punya hilang..adooiiii..bila ngah nak guna tercari-cari tak jumpa-jumpa. rasa nak marah jer semua orang yang ada. padahal salah sendiri kan buang barang merata-rata. bengang ngan diri sendiri la tu maknanya. apaer da kama oiii...

2) rasa geram, sakit hati, rasa nak lempang jer orang tu bila dia sorokkan barang kama. mula-mula okeyla lagi kan sebab kama tau mesti dia nak bergurau. bila dah kama tanya elok-elok tak jugak mengaku memang naik hangin nie. cuna rasa apa yang kama rasa. mesti korang pon rasa aiiiiiii....tak leh nak cakap kan.
3) menyampah bila orang tak tepati masa. kama paham kalau sekali-sekala kalau dah lambat kan. mesti ada sebab. nie dah selalu buat orang dok menunggu, bukan lagi lambat dah tu..lembab teramat sangat. kama tak taula kalau orang yang tak hargai masa nie. apa la yang diorang buat sampai tak boleh tepati masa. kama jadi macam nie sebab memang dah dididik oleh keluarga tentang masa. kalau bab masa nie, zappp...terus tepat tau. memang tak boleh main.

4) benci sangat kalau orang yang suka berkira. dengan kata lain kedekut kot. kalau nak mintak tolong memang banyak jer alasan. siap buat muka lagi. tapi bila time dia mintak tolong ngan orang lain, senyum jer memanjang. bak kata pijak semut pun tak mati la tu. 

5) rasa menyampah sangat bila ada orang takutkan kama dengan benda yang kama tak suka. dia tau dah kama tak sukakan sesuatu, tapi dia nak jugak takutkan dengan benda tu. adooiiii...kalau boleh masa tu jugak ringan jer tangan nie melayang rasanya.

6) tak suka betul bila ada orang bercerita berbangga dengan diri. dah baper kali kama terkene dengan mamber macam nie. sesuka hati dia citer pasal diri sendiri, buat tu tal, buat nie la, pi sana lah. last-last semuanya berbohong. takder yang betul. terkene betul dia tipu kita hidup-hidup. aperlah manusia cam nie. ada gak yer. memang tak sedar diri langsung nie.

7) geram bila ada yang bermuka-muka. bila depan kita dia buat baik jer. rupanya nak korek rahsia kita. bila dah belakang kita dia bukak cerita pasal kita. yang naik hangin nie plak bila cerita tu ditokok tambah dengan bukan-bukan. apa motif sebenarnya dia kawan tu. nak ambik kesempatan ke apa nie. baik ko tak yah kawan ler macam nie. pi dok dalam hutan kawan jer dengan apa yang ko jumpa kat sana.

8) tak suka bila ada orang kejutkan kama dengan tetiba jer. tak kisahlah dengan cerita ke atau dalam keadaan kama tak sedar. bukannya apa, boleh sakit jantung nie tau kalau asyik buat macam nie jer. kalau nasib tak baik muda-muda lagi dah kene penangan jantung. kama memang tak leh terkejut sangat. badan mudah jadi penat dan panik dalam keadaan yang lama. berdebar dia bukan sekejap. boleh mengalir air mata tau.

9) kama paling benci bila orang kama sayang dikhianati dan disakiti. orang yang disayangi kat sinie tentulah keluarga dan kekawan semua. bila diorang nie kene perli, herdik, atau apa-apa jer kama memang melenting. sebab tu orang cakap mulut kama jahat. mulut nie kalau tak der yang cucukkan, tak der la yang melenting kan. untuk pertahanan diri katakan.

10) perkara yang paling utama sebenarnya nie bila kama tahu orang tu tak SOLAT. kama benci sangat-sangat, menyampah, rasa hina sangat, dan baik ko berambus dari pandangan kama la. bagi kama walau sejahat mana pun kelakuan, sekutuk mana pon perbuatan, walau merempit, bunuh orang, kutu rayau sekalipun solat jangan la lupa. itu satu-satunya tanda kita untuk orang lain yang kita nie ISLAM, dan satu-satunya tanda syukur yang mampu kita lakukan sebab dilahirkan di dunia nie. apa la perjalanan hidup dia kalau tak solat. SOLATLAH KERANA IA ADALAH TIANG AGAMA
p/s: dah terlewat sehari sebenarnya . sibuk sangat sampai tak sempat nak update.

Wednesday, November 2, 2011

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 makanan yang paling aku suka (4)

masuk bab makanan nie memang kama suka la sangat. orang kuat makan katakan, patutlah badan nie dah naik. orang lain masa bulan puasa hari tu turun berat badan, kama plak naik berat badan. tu yang pening dok pikir tau. padahal tak makan apa pun. nie semua penangan komputer yang buat orang malas. *kama..jangan salahkan orang lain tau*baik boss*
1) masakan UMMI
walau macam mana pun masakan ibu la yang paling best kan. mesti ramai yang setuju. takder saper yang boleh tanding ibu sendiri.

2) ikan keli masak cili api
wahh..berair rasa dah mulut nie. dah la kama tak makan apa lagi pagi nie. sentap terus perut nie nak makan. yum..yum..bestnyer kalau dapat makan nie.

3) nasi himpit.*masakan ummi punya*
bukan nak cakap nasi himpit orang lain tak best. semuanya okey bagi kama. tapi kalau ummi yang buat dia special skit. sebabnya ummi tak buat kuah macam biasa kita makan, kuah kacang. ummi kama kalau buat nasi himpit, kuah yang dia buat ada lauk sendiri. nak-nak lagi lauk dia ayam kampung. kama nie tak la berapa gemar ayam kampung, tapi kalau ummi yang buat memang habis la kan. kuah kacang bersama ayam kampung. mesti try tau...best punya.

4) nasi goreng patayya
mula-mula kama makan apa la nasi nie. pelik benar tengok dia. tapi bila dah makan, mak oiiii best apa. rasa nak makan jer skang nie.

5) kueh teow bandung
masa semester lepas, kama tinggal kat pangsapuri lain. maklumlah baru masuk u kan. kenelah dok dalam dulu. tiap-tiap malam kama pi makan kueh teow bandung kat bawah. sampai dak-dak nie dah perasan apa yang kama nak pesan. last-last dah bosan tengok jer rasa tak nak lagi.

6) nasi goreng cili padi
wakaka..bestnyer kalau makan nie. nak-nak lagi kalau pedas dia kow-kow punya. nasi dia kasi bertimbun punya biar kenyang nie teramat sangat.
7) nasi ayam
kama suka ker sebenarnya nie. nie semua terjebak ngan kakak la. mula-mula dia yang suka. kalau kama tengok dia beli nasi, mesti nasi ayam. sampaikan kama pun terikut sekali. tapi okeyla best kan nasi ayam nie. nak-nak plak ayam dia besar dan banyak. pehhh..meleleh nak makan nie.

8) nasi air
jangan dok ingat nasi yang letak air tau. nasi air yang kama suka nie memang best. nasi nie kama boleh makan kat kampung jer. tempat lain tak der. nasi air dia memang kow-kow la. best tau. kalau tambah air lada lagi berair hidung nie tahan pedas.

9) keropok lekor + air teh
kalau masuk petang, goreng keropok dan buat air teh memang menyangkut la kan. nak-nak lagi keropok ngan air teh masih panas. tak kiralah, kalau tengah-tengah malam pun okey gak buat supper. satu lagi masa yang best yang best lagi kalau hujan. kow-kow lagi tau.

10) lempeng
kalau kama dok sorang-sorang kat umah, benda yang paling senang masak sekali lempeng. kama memang suka lempeng nie. dari kecik lagi nenek ajar makan lempeng. kalau dulu sebelum pi tadika, nenek selelu masakkan lempeng untuk kitorang adik-beradik. sampai dah besar nie kama masih lagi suka. buat sendiri la kan. senang jer. korang try la buat. masukkan jer resepi apa-apa pun. buat sendiri jer resepi. pasti jadi punya.

selamat hari lahir...

bangun jer dari tidur nie terus jer update blog semata-mata nak ucap selamat hari lahir
aduyaiiii..kama oiiii...apesala la ko nie
hahahaha...tak boleh kalau tak tulis
penting sangat ker
tak taula tapi boleh tahan la
suka tengok dia
dalam movie jer la
tapi kalau dapat tengok kat luar
lagi best

SELAMAT HARI LAHIR
HAPPY BIRTHDAY
JANMADIN MUBARAK HO

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


- be healthy -
- make more movie -

Tuesday, November 1, 2011

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 perangai pelik aku yang orang tak tahu (3)

nie lagi satu hal...tolong la acu, kama pening lagi nak memikir nie. aper la perangai pelik yang kama ada nie. rasanya kalau ada pon semua kekawan dah tahu semuanya nie. tak der nak tersembunyi dah. semuanya dah masak dengan perangai pelik kama.

1) perangai yang paling pelik kama memang dah tak buat masa besar nie. gelinyer nak tulis nie. masa kecik-kecik dulu kama suka sangat korek hidung lepas tu paham-paham jer la. *ummi ngan abah yang cakap* tak terfikir la kama buat macam tu.. rasa dia apa la ntah kan..atoooiiii.

2) suka berangan sorang-sorang. yang nie rasa memang dah semua macam tu kan. kalau tak der angan-angan macam mana la kita nak mencapai sesuatu. kan tak gitu...

3) suka pendam sorang-sorang. pelik ke tu sebenarnya. tak kira kama nak masukkan jugak. kalau apa-apa jer yang berlaku, baik kama pendam jer sorang-sorang sampailah tak tertahan macam 'volcano'. bila dah meletup, tak tahulah kama nak sebutkan

4) kama suka kumpul benda-benda yang memang tak berfaedah kat diri nie. bila dah jumpa sesuatu terus jer ambik buat kenangan. tapi last-last buang gak benda tu..tak ker pening tengok diri sendiri nie kama.

5) kama suka sangat beli majalah-majalah baru. tapi semuanya yang berkaitan minat la kan. yang geramnya bukan kama baca pun. sajer jer nak buat koleksi. tiap keluaran pulak tu kama beli. dah bertimbun rasanya majalah yang kama tak baca tapi terus beli gak lagi.

6) kat rumah banyak sangat benda yang lepas-lepas kama simpan. seperti buku-buku dari sekolah rendah lagi. walau buku latihan yang dah koyak pun masih ada lagi. semuanya kama kumpul buat sampah lam bilik. tapi bila dah rajin datang, kama tengok balik apa yang perlu jer kama ambik, yang lain terus buang jer.

7) yang peliknyer nie kan kalau kat rumah memang la nampak kama nie anak bongsu. perangai pun jadi la macam anak bongsu kan. tapi bila dah keluar dari rumah, tetiba jer kama jadi anak sulung. yang nie kama pelik sendiri. muka ngan kakak orang cakap tak sama. tapi kenaper la kama yang jadi anak sulung dari kakak. yang tu memang kama tak faham.

8) masa kecik-kecik dulu, kama suka sangat sakat budak lelaki. budak-budak nie namanya lelaki tapi bila dah kene usik macam pompuan. ada gak yang menangis. bila dah besar kita pulak yang kene sakat..oppsss...
9) personaliti kama sendiri pun pelik sangat. kama sendiri tak paham perangai sendiri. kejap kasar, kejap lembut. bila dok ngan kekawan pompuan jadinyer lembut, bila dah dok ngan mamber laki tukar pulak jadi kasar. mungkin dah diasuh jadi macam tu kot. ikut kesesuaian masa lak perangai kama nie.

10) yang paling tak boleh nak fikir nie lak, pelik gak kalau dok ingat balik. masa kecik-kecik dulu banyak sangat gelaran yang orang bagi. paling pelik bila ada budak laki panggil 'abang'. yang tu tak boleh nak tahan. nak buat macam mana, masa kecik dulu yang sebaya semuanya lelaki. tinggal kak long ngan sepupu jer pompuan. kalau nak main pon, main ngan abang dan sepupu lelaki. pakaian plak susah nak macam pompuan. tak tengok lagi gaya rambut masa kecik. sama jer dengan abang. mananya tak orang panggil 'abang' kat kama. nasib bila dah besar jadi 'kakak'.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...