Monday, September 5, 2011

jom masak kek coklat kukus

raya tahun nie tetiba jer ase nak buat kek sendiri. jadi aq ngan kak long pi la bli barang nak buat kek coklat katanya. alahai, bayangan tak seindah rupa. yang buat mula-mula kek coklat yang dibakar. skang nie nak try plak yang dikukus. bagi pandangan aku la kan, lagi best yang dikukus nie. lagi ler senang. tak yang nak adjust degree aper pon. cuma tengok masa jer. sebelum tu jom kita tengok resepi dulu.


Kek Coklat Kukus


Bahan A: diayakkan
- 1 3/4 cawan tepung gandum@bluekey
- 3/4 cakan serbuk koko
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- secubit garam


Bahan B: diputarkan
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan air panas
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila


Cara-cara Membuat:
- ayakkan semua bahan A dan ketepikan
- pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan secubit garam
- masukkan bahan A tadi
- masukkan susu, air panas dan kacau
- masukkan minyak masak, esen vanila dan kacau sehingga sebati
- masukkan bahan tadi ke dalam bekas dan dibiarkan sekejap
- kemudian kukus di atas api yang sederhana selama 45 minit - 1 jam


dah selesai i jam lebih tunggu *bergantung pada kek...cara untuk ketahui sama ada dah masak atau belum, cucukkan garpu ke dalam kek tadi. kalau masih melekat pada kek belum boleh dimatikan api lagi. tapi kalau dah terlalu lama kukus, baik angkat sebab kek nie memang lembab skit*

~ sebelum ~
 ~ selepas ~
~ selamat mencuba yer ~
kalau dah jadi tu boleh ler ajak makan sekali...=))

p/s: kredit to cik wawa sebab bagi resepi nie. resepi sendiri nampaknya kurang menjadi. thanks ya..;))

2 pesanan chomel:

SoLy SoLicious said...

nmpak sedap.... kite penah buat..tp xnaik pun kek tu..huhu

ct kamaliah said...

mmm..macam mana eh tak naik..yg nie pon kama xmasokkan serbuk penaik sebab tak der..tapi rasa dia still lg sedap dan gebu...mungkin awk leh try resepi yg nie plak...hehehheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...